Toneelspelen is best wel intiem

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Spelers
Je bekijkt nu Toneelspelen is best wel intiem

Doreen van Drenth en Johan Keuterink vertellen over wat er bij toneelspel komt kijken, hoe samen naar een voorstelling toe gewerkt wordt, wie er meedoen, hoe intiem toneelspelen kan zijn en waarom toneelvereniging Samen Oefenen Voert Verder (SOVV) een fijne groep is. En om maar met het laatste te beginnen: bij SOVV vinden verschillende mensen elkaar in hun hobby die ze – met een gezonde dosis gezelligheid – serieus aanpakken.

Doreen: ‘Typetjes zijn het leukst!’

“Soms is er een moment in je leven dat je naar ‘iets’ zoekt. Ik ook, tien jaar geleden. En omdat ik op de middelbare school al ontdekt had dat ik het leuk vind om mensen te laten lachen, kwam ik via google terecht bij SOVV. Een ambitieuze toneelvereniging in Apeldoorn, die éénmaal per week repeteert op twee verschillende toneelstukken per jaar. Ik kruip het liefst in de huid van een typetje: lekker uitvergroot en waar nodig flink aangedikt. Heerlijk is dat.” Doreen leeft zich in het karakter in en zet graag met flair en ietwat overdreven een typetje op het toneel. Een gulle lach van het publiek, daar doet ze het voor!

Johan: ‘Je komt soms hèèl dicht bij elkaar’

Ook Johan vond via google zijn toneelclub. “Ik ben precies bij de goeie vereniging terecht gekomen. Een fijne groep mensen van verschillende leeftijden, achtergrond en interesses. We vinden elkaar in toneelspelen, in het samen naar een voorstelling toewerken, maar ook in de interesse in elkaar tijdens de inloop voorafgaand aan de repetities. Dan praten met elkaar over het toneelstuk, maar zeker ook over de dingen in het dagelijks leven die ons bezig houden.”

Johan merkt op dat toneelspelen soms heel intiem kan zijn, je komt dan wel heel dicht bij elkaar. En hij licht het toe: “In een toneelstuk zit je wel eens met een medespeler close op de bank, of kruip je samen onder een deken. Dat doe je normaal niet zo snel, maar op het toneel is dat geen punt. Het hoort erbij.”

Op het toneel zijn Doreen en Johan hun typetje, ze hebben geen last van gêne en spelen vrij en met open blik hun spel. Toneelspelen voor publiek is spannend, maar het heeft – zo beamen beiden – hun zelfvertrouwen versterkt.

Topsport in teamverband

Als het toneelstuk is gekozen en de rollen zijn verdeeld, gaat iedere speler zelf aan het verkennen en interpreteren. Tijdens de repetities worden de verhoudingen tussen de verschillende rollen goed in de gaten gehouden door de regisseur. En tot op de laatste dag voor de voorstelling kan er nog iets worden aangepast. De dialogen en interacties moeten goed op elkaar aansluiten, en dat is topsport. Helemaal omdat bij SOVV de voorstelling wordt gespeeld zonder souffleur. Spelen zonder souffleur vraagt om een alerte speelhouding van iedere acteur. Mist één speler de aansluiting, dan staat iedere medespeler ‘op scherp’ om het spel én de speler weer in de goede positie te brengen.

Voorstellingen

Dit najaar speelt de toneelgroep ‘Bed, Bad en Brood’. Een hilarische klucht met verrassende ontwikkelingen om heerlijk te lachen. De voorstellingen zijn op zaterdagavonden 9 november in Twello en 30 november in Loenen . Kaarten kosten € 6,00, reserveren kan per mail naar sovvtoneel@gmail.com onder vermelding van naam, datum voorstelling en aantal kaarten.

De toneelgroep speelt ook graag het blijspel voor jong en oud, in wijkontmoetingscentra, bij scholen, verpleeginstellingen enzovoort. Heeft u interesse en wilt u een voorstelling in huis halen? Stuur dan een mailbericht naar sovvtoneel@gmail.com .

Meedoen?

De toneelgroep zoekt nog – en het liefst mannelijke – toneelspelers. En iemand die de pr, zoals website, facebook, instagram op zich wil nemen. Heb je interesse? Wil je komen kijken bij een repetitie? Mail sovvtoneel@gmail.com !

sovv

Toneelvereniging S.O.V.V. De naam betekent: Samen Oefenen Voert Verder. De vereniging is opgericht op 16 november 1956. Wij spelen 2 keer per jaar een stuk zonder souffleur, liefst komedies. Wij hebben ook ernstige stukken geprobeerd, maar ons publiek wil gewoon een avondje onbezorgd kunnen lachen. De vereniging telt op dit moment 23 leden. Er wordt iedere maandag-avond geoefend in wijkcentrum Orca aan de Germanenlaan te Apeldoorn. De tijden zijn van half 8 tot ongeveer 10 uur.